Skip to main content

אקנה או עור שומני

אקנה או עור שומני

אקנה הוא מצב שכיח המזוהה בעיקר עם גיל ההתבגרות. לעיתים קרובות אקנה מלווה בעור שומני, אם כי אין הדבר מחייב שיהיה קשר בין שתי תופעות אלו.

אקנה הוא עול אמיתי עבור רוב הצעירים. אך האם את יודעת בדיוק מה זה אקנה? אילו גורמים מעודדים את הופעתו וכיצד לטפל בהם? דר' Halioua, רופא עור, עונה על שאלות חשובות כאלו ואחרות בנושא טיפול בעור הפנים עם אקנה.

אקנה אפוא, הוא מצב מסוים שיש להבדיל היטב בינו לבין עור שומני. נפרט כאן את ההבדלים בין כל אחת מהתופעות הללו והטיפולים הספציפיים שיש לאמץ בהתאם לבעיית העור שלך.

מה זה אקנה?

מה זה אקנה

 

כיצד האקנה בא לידי ביטוי

אקנה היא מחלת העור הנפוצה ביותר המופיעה בדרך כלל בגיל ההתבגרות בקרב 80% מהצעירים. הדבר מתבטא בהופעות נקודות שחורות (קומדונים) ו/ או פצעונים (אדומים או לבנים). אקנה נעורים מתרכז בדרך כלל בפנים, בצוואר, בחזה ובגב.

מנגנוני הפעולה של האקנה

אקנה הוא תוצאה של ייצור מוגבר של חלב, חומר שומני המונע את התייבשות העור. העור הופך לשומני יותר, בהיר יותר ומתעבה על פני השטח (היפר-קרטיניזציה). הפרשת יתר זו, כאשר ממוקמת בגובה זקיקי השיער, גורמת לחסימתם. הדבר מעודד התפתחות בקטריאלית המביאה להופעת נקודות שחורות, דלקות ופצעוני אקנה.

כיצד יש לטפל באקנה?

הטיפול באקנה תלוי בחומרתו. בכל המקרים, חיוני לנקות את העור פעמיים ביום, תוך העדפת מוצרים עדינים ומתאימים. עבור אקנה בעצימות נמוכה עד בינונית, טיפול מקומי נגד אקנה מספיק בדרך כלל. במקרים של אקנה חמור יותר, מומלץ להיוועץ עם רופא עור.

אקנה או פצעון פשוט?

לעתים קרובות קשה להבחין בין פצעון אקנה לבין סוג אחר של פצעון. למרות זאת, יש לזכור שלמרות שאקנה יכול להופיע בקבוצות גיל שונות, הוא נדיר יותר אצל מבוגר, במיוחד לאחר גיל 30. אקנה מלווה בדרך כלל בנקבוביות פעורות ועור שומני יותר. במצב מתקדם יותר, על עור הפנים עשויים להופיע חטטים (פצעונים אדומים), נפיחויות או פצעים מוגלתיים (פצעונים לבנים). כמו כן יש לדעת כי אקנה מופיע בהתפרצויות. לכן לעיתים הפצעונים נוכחים באופן ברור ולעיתים הם נדירים יותר. לסיכום, אקנה מופיע על גבי הפנים, אך לעיתים גם בגב ובחלק העליון של בית החזה.

מהו עור שומני?

מהו עור שומני

 

מנגנוני הפעולה של עור שמנוני

במהלך גיל ההתבגרות, ייצור הורמוני המין מוביל לסבוריאה או הפרשת-יתר של חלב. הייצור העודף נותר על פני העור, ועקב כך הוא הופך להיות שמנוני ומבריק. עור שומני אינו בהכרח שם נרדף לאקנה, אם כי הוא מעודד את הופעתו.

הגורמים לעור שומני

בנוסף לשינויים ההורמונליים הקשורים לגיל ההתבגרות קיימים גורמים אחרים המעודדים הפרשת חלב, בעיקר תורשה או תנאי הסביבה. למשל חום ולחות הינם גורמים המחמירים את התופעה.

כיצד נראה עור שומני

עור שומני הוא בעיקר מבריק ועבה יותר. הוא מתאפיין גם בנקבוביות פעורות ונקודות שחורות לאורך הציר המרכזי של הפנים או באזור ה-T, כלומר במצח, באף ובסנטר. עור שומני יכול להופיע בליווי פצעונים לבנים או אדומים ואקנה.

כיצד לטפל בעור שומני

כדי להילחם בעור שומני חשוב לנקות את העור פעמיים ביום, באמצעות טיפול ממוקד. כמו כן מומלץ להשתמש בתכשיר פילינג, המנקה לעומק את הנקבוביות, מסיר את עודפי החלב ומשאיר עור רך ובריא. גם תחליב ניקוי עשוי להשלים פעולת ניקוי זו במטרה לסגור את הנקבוביות. מלבד השטיפות, יש צורך לבחור בטיפולים ייעודיים עבור פגמים בעור שומני, המפחיתים את עודפי החלב, מטשטשים את המראה המבריק ומותירים את העור נקי.